Tennet loopt het risico te moeten opdraaien voor schade bij klanten in Duitsland door vertraging bij het aansluiten van windmolenparken op het stroomnet. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Offshore wind

Zo bouwt Trianel, een Duits nutsbedrijf, 75 kilometer uit de Duitse kust op de Noordzee het windpark Borkum West. Het park is bijna af, maar de aansluiting op het stroomnet, waarvoor Tennet verantwoordelijk is, is er pas eind dit jaar. Beide bedrijven onderhandelen over een compensatieregeling.

Gereguleerde tarieven

Het Nederlandse staatsbedrijf Tennet kan het hoge tempo van de investeringen in groene energie in Duitsland amper bijbenen. De hoge investeringen die dit vergt, kan Tennet niet zelfstandig opbrengen. Eerder dit jaar verkocht men daarom voor zeshonderd miljoen euro belangen in enkele Duitse kabels aan Mitsubishi. Een beursgang en een tweede bijdrage van de overheid lijken onafwendbaar voor de twee miljard die nodig zijn. Volgens Tennet verdienen de investeringen zich uiteindelijk terug via de gereguleerde tarieven.