spoor-app

Met ingang van volgende maand kunnen vervoerders en terminals gebruikmaken van de nieuwe spoor-app OnTrack. Deze applicatie geeft realtime inzicht in het treinvervoer in de Rotterdamse haven en de afhandeling ervan bij terminals.

Tot nog toe gebruiken terminals hun eigen planningssysteem en standaarden voor het treinverkeer. Voor het uitwisselen van informatie wordt nu nog vooral de telefoon en e-mail gebruikt. Met behulp van de nieuwe app OnTrack kunnen terminals en vervoerders efficiënter plannen en beter anticiperen op afwijkingen.

Spoor-app

De applicatie bestaat uit twee delen. Zo bevat deze informatie van verschillende partijen in de logistieke keten, in combinatie met slimme algoritmes. Vervoerders kunnen er live in zien hoe het ervoor staat met de afhandeling van een trein bij een terminal. Ze kunnen volgen hoeveel containers of wagons zijn gelost en wanneer ‘de operatie’ klaar is. Duurt het lossen langer dan gepland, dan is dit direct zichtbaar in de applicatie. Zo ontstaat een beter inzicht in de verwachte en werkelijke vertrektijden van de treinen die een terminal aandoen, en kunnen alle partijen hun ploegen en capaciteit hierop aanpassen.

Concurrentiepositie

Het Havenbedrijf Rotterdam beschouwt het vervoer per trein niet alleen als een relatief schone modaliteit, ook is efficiënt railvervoer goed voor de eigen concurrentiepositie. Daarom werkte het in samenwerking met een aantal marktpartijen aan de ontwikkeling van een applicatie, die aanvankelijk de projectnaam HaROLD kreeg. De app is nu voldoende ontwikkeld en getest, om vanaf 1 april a.s. in de markt te worden gezet. Voor rail operators en inland terminals komt OnTrack op korte termijn beschikbaar, aldus het havenbedrijf.

Zie ook: Geen vertraging bij bunkeren meer dankzij Pronto