Nederlandse bedrijven behoren op het gebied van innovatie in de zonne-energiesector tot de kopgroep in de wereld. Dat stelde hoogleraar Wim Sinke Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in aanloop naar een conferentie over zonne-energie. Volgens Sinke leveren Nederlandse bedrijven en onderzoekinstellingen als DSM, Tempress en Levitech, de technologie waarmee bedrijven in bijvoorbeeld China op grote schaal zonnepanelen fabriceren.

De zonne-energie-expert dringt er wel op aan dat de Nederlandse bedrijven actief blijven op productiegebied en daarvoor kennis en technologie blijven ontwikkelen. “Alleen dan kunnen ze die vooraanstaande rol ook in de toekomst blijven spelen”, aldus de hoogleraar van de Universiteit van Utrecht.

Tijdens de conferentie The Solar Future presenteerden vernieuwende Nederlandse bedrijven zich op het ‘innovatiepodium’. DSM toonde een extreem dunne chemische film waarmee de reflectie van zonlicht op zonnepanelen wordt verminderd. Hierdoor komt er meer licht door het glas heen en kan een zonnepaneel tot vier procent meer elektriciteit produceren.

Producent van geavanceerde ovensystemen Tempress Systems uit Vaassen levert apparatuur voor massa productie van zonnecellen. Daarnaast is in samenwerking met ECN een nieuw proces ontwikkeld waarmee de efficiëntie van deze zonnecellen wordt verhoogd.

De zonnecelproducent Levitech uit Almere heeft zich gespecialiseerd in de bedekkingslaag van zonnecellen die oxidatie moet tegengaan. De machines van het bedrijf produceren 3600 zonnecellen per uur, die dankzij de laag aluminiumoxide één tot twee procent meer elektriciteit opleveren.

Al deze vernieuwingen moeten ooit uitmonden in het moment dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan uit het stopcontact. Het ontbreken van subsidies maakt Nederlandse bedrijven daarbij ‘heel creatief’, aldus Edwin Koot, directeur van het bedrijf dat de conferentie organiseerde.