Deel drie van het innovatieprogramma SMITZH gaat van start. Dit helpt maakbedrijven hun productieproces te digitaliseren, automatiseren of robotiseren.
SMITZH – wat staat voor ‘Smart Manufacturing Industriële Toepassing in Zuid-Holland – biedt maakbedrijven kennis en financiering voor projecten die zij met behulp van fieldlabs uitvoeren. Deel drie van het innovatieprogramma heeft een budget van 12 miljoen euro. De provincie Zuid-Holland draagt hier 5,2 miljoen euro aan bij, en TNO 1,5 miljoen euro. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en TNO. Er werken elf partners in samen, waaronder TU Delft, Hogeschool Rotterdam en FME.
SMITZH ‘succesvol’
In een persbericht laat TNO weten met een positief gevoel op deel twee van het programma terug te kijken. “Met meer dan tien ‘kiemprojecten’, tientallen bedrijven die in actie kwamen rondom slimme maaktechnologie en drie demonstratieprojecten mag het huidige programma SMITZH-2 een succes worden genoemd”, aldus TNO. Toch zijn er nog verbeterpunten. Het grootste struikelblok toch nu toe bleek het bereiken van de 10.000 maakbedrijven in Zuid-Holland, waarvan er veel kleine series complexe producten maken. Naar schatting zijn er nu nog slechts zo’n 400 bedrijven bereikt. Het doel is nu ‘veel meer’ bedrijven erbij te betrekken.
Digitale tweeling
TNO leidt het deelprogramma voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in samenwerking met fieldlabs en maakbedrijven. De nadruk ligt op flexible manufacturing, mensgerichte technologie, digital twinning en data delen. Programmamanager Lotte De Groen van TNO licht toe: “In fieldlabs worden deze toepassingen getoetst op de waarde die ze hebben voor maakbedrijven. Onze ambities zijn concreet. Bijvoorbeeld ‘zero programming’: robots die niet hoeven te worden geprogrammeerd maar die op basis van CAD-tekeningen van het product en sensoren, ‘snappen’ wat ze moeten doen. En ook: met een digitale tweeling van je productielijn heel snel en met zo min mogelijk kosten aanpassingen aan een product inregelen, of werkinstructies via beeldscherm, AR-bril of beamer projecteren zodat complexe taken eenvoudig uitvoerbaar worden.” (Foto: Daniel Verkijk)
Zie ook: Vopak en TNO onderzoeken efficientere aankomsttijden