Ineos

Ineos heeft officieel bekendgemaakt dat het in de haven van Antwerpen twee grote chemische fabrieken gaat bouwen. Rotterdam ziet hiermee een investering van drie miljard euro aan zijn neus voorbijgaan.

Het Vlaamse dagblad De Tijd had het dus bij het rechte eind, toen het al voor dit nieuws officieel naar buiten kwam meldde dat het Britse chemieconcern voor Antwerpen gaat kiezen. In de Vlaamse havenstad gaat Ineos een ethaankraker en een propaanhydrogenatefabriek bouwen.

Keerpunt

“Onze investering in de ethaankraker en propaanhydrogenatefabriek is de grootste in zijn soort in Europa sinds twintig jaar. Ook is dit een belangrijke ontwikkeling voor de Europese petrochemische industrie. Wij geloven dat deze investering het keerpunt is na jaren van achteruitgang in de sector”, zegt ceo Jim Ratcliffe van het bedrijf.

Ineos

De fabrieken van het Britse bedrijf worden verbonden met de in Antwerpen al aanwezige polymerenfabrieken. Volgens Ratcliffe is voor de Vlaamse haven gekozen vanwege een betere aansluiting op het pijpleidingennet. “Tussen Rotterdam en Antwerpen moesten we 112 kilometer aanleggen, hier honderden meters of een kilometer”, aldus de directeur in het FD. Hij noemt de aanwezigheid van Ineos in Antwerpen, sinds 1995, ook een voordeel.

Klimaatdiscussie

Het Havenbedrijf Rotterdam wijst op een aantal andere factoren, die Ineos voor Antwerpen deed kiezen. Zo is in Nederland de lat op 49 procent CO2-reductie gelegd in 2030, terwijl België 40 procent als doel heeft. Ook zou de klimaatdiscussie hier feller zijn, zegt een woordvoerder van het havenbedrijf in het FD. “Bedrijven houden niet van onzekerheid.”

Zie ook: Keuze Ineos nog onzeker