plastic afval

Shell, ExxonMobil en LyondellBasell behoren tot de nieuw opgerichte alliantie van dertig bedrijven, die zich inzet ‘een einde aan plastic afval in het milieu’ te maken. Hiervoor is 1 miljard dollar beschikbaar.

Alliance to End Plastic Waste’ (AEPW) is de naam van de nieuwe internationale organisatie, die geen winstoogmerk heeft. Het budget bestaat nu uit 1 miljard dollar, en het streven is binnen vijf jaar door te groeien naar 1,5 miljard dollar. Met dit geld wil de alliantie oplossingen voor het beheer van plastic afval ontwikkelen en het hergebruik van plastic stimuleren.

Plastic afval

“De geschiedenis heeft uitgewezen dat collectieve actie en partnerships tussen industrie, overheden en NGO’s innovatieve oplossingen kan opleveren voor een wereldwijde uitdaging als deze”, zegt ceo Bob Patel van LyondellBasell, en vice-voorzitter van AEPW. “Het probleem van plastic afval wordt over de hele wereld gezien en gevoeld. Wij geloven dat nu tijd is om actie te ondernemen.”

Innovatie

De focus ligt op vier gebieden, legt de alliantie in een deze week verschenen persbericht uit. Ten eerste het ontwikkelen van infrastructuur voor het inzamelen en verwerken van afval en het bevorderen van recycling. Een tweede aandachtspunt is innovatie: het bevorderen van nieuwe technologieën die recycling en het terugwinnen van plastic gemakkelijker maken. Ook wil de nieuwe organisatie overheden, bedrijven en gemeenschappen voorlichten om deze tot actie te bewegen en als vierde richt de nieuwe alliantie zich op het schoonmaken van gebieden waar zich veel plastic in het milieu bevindt.

Founding members

De volgende bedrijven zijn ‘founding member’ van de alliantie: Shell, ExxonMobil, LyondellBasell, DSM, Dow, Total, SABIC, SUEZ, Procter & Gamble, Veolia, BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Philips Chemical Company, Clariant, Formos Plastics Corporation USA, Henkel, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Reliance Industries, Sasol, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, en Versalis. (Foto: Twitter)

Zie ook: LyondellBasell verduurzaamt fabriek in Rotterdam