Incidenten gevaarlijke stoffen worden soms verzwegen

Om een boete te ontlopen melden transporteurs van gevaarlijke stoffen incidenten niet altijd, terwijl ze dit wel verplicht zijn.

sample_pic302_10

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft een proces-verbaal als blijkt dat een bedrijf een lekkage heeft verzwegen, zo meldt NU.nl. Uiteindelijk bepaalt het Openbaar Ministerie hoe hoog de straf uitvalt. Volgens een woordvoerder kan de inspectie wel te weten komen dat er iets tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen is misgegaan, ook als de vervoerder zich niet heeft gemeld. De inspectiedienst erkent dat de melding van een lekkage van een gevaarlijke stof erg omslachtig is. Maar dat neemt niet weg dat bedrijven zich aan de procedures moeten houden.

In 2014 werden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport 21 incidenten gerapporteerd. Dat waren er zeven minder dan in 2013. Het zijn er wel meer dan in 2010 en 2011, toen er acht en tien incidenten werden gerapporteerd. Er zijn wel meer meldingen, maar alleen van de grote incidenten wordt een rapportage gemaakt.