Adriaan Visser

Adriaan Visser, wethouder bij de gemeente Rotterdam, heeft zijn ontslag ingediend. Hij was verantwoordelijk voor onder meer de haven.

In een brief aan de gemeenteraad maakt Visser (D66) bekend op te stappen. Als reden hiervoor voert hij het lekken van informatie aan journalisten aan.

Risico’s genegeerd

Onlangs presenteerde de Rekenkamer een kritisch rapport over de steun van 52 miljoen euro van de gemeente Rotterdam aan projectontwikkelaar LSI voor het vastgoedproject Schiekadeblok. De wethouder, toen nog ambtenaar bij de gemeente, zou destijds risico’s hebben genegeerd en informatie hebben achtergehouden, aldus het rapport.

Adriaan Visser

In een poging dit beeld bij te stellen, heeft Visser informatie uit een vertrouwelijk document aan journalisten gelekt. “De berichtgeving over mij in relatie tot het Schiekadeblok in de afgelopen weken is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb lang op mijn handen gezeten”, schrijft Visser in de brief. Hij erkent dat ‘stil zitten als je geschoren wordt’ niet zijn sterkste eigenschap is. “Afgelopen zaterdag heb ik de burgemeester geïnformeerd dat ik deze beeldvorming heb proberen bij te sturen. Ik heb daarbij gehandeld in een emotionele opwelling, wat onverstandig was en dat had ik dan ook niet moeten doen.”

Havenportefeuille

Daarom maakt Visser bekend de eer aan zichzelf te houden. Zolang er nog geen opvolger voor Visser is aangesteld, neemt wethouder Kathmann (PvdA) de havenportefeuille over.

Zie ook: College Rotterdam wil meer invloed op energietransitie