Havens en bedrijven in ‘Transitiecoalitie’

39 havens en bedrijven hebben zich verenigd in wat zij de ‘Transitiecoalitie’ noemen en manen de overheid aan haast te maken met de energietransitie. Zij roepen de volgende regering op een klimaatwet te maken die het klimaatakkoord van Parijs realiseert.

klimaat

In deze klimaatwet richting 2050 zouden ook concrete tussendoelen in 2030 en 2040 moeten worden gesteld. Verder stellen zij voor een minister voor economie, klimaat en energie aan te stellen, die zorgt voor samenhang in het beleid. Ook wil de Transitiecoalitie een onafhankelijke klimaatautoriteit, die de partijen verbindt en aanspreekt op de uitvoering en de gemaakte afspraken borgt over kabinetten heen. Tot slot roepen de bedrijven op een nationale investeringsbank op te zetten die investeringen in verdere innovatie en grote energieprojecten mogelijk maakt.

De volgende bedrijven hebben zich aangesloten: Achmea, Aegon, Alliander, Arcadis, Arkema, AVR, Deloitte, Deltalinqs, DHV-Haskoning, DNV GL, DONG Energy, Dura Vermeer, ECN, Ecofys, Eneco, Energie-Nederland, Engie, Essent, Evides Industriewater, Friesland Campina, Groningen Seaports, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Havenschap Moerdijk, Heijmans, IBM, Indorama Ventures Europe BV, KPN, NS, Nuon Vattenfall, NWEA, Oram, Rabobank Nederland, RET, Royal Schiphol Group, Shell Nederland, Siemens Nederland, Van Oord en Zeeland Seaports.