Havenoverslag

De containerterminals van APMT en RWG zitten nog niet aan hun maximumcapaciteit, toch denkt het Havenbedrijf Rotterdam al aan uitbreiding van de containeroverslag. Dit zei ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam deze week bij de presentatie van de halfjaarlijkse overslagcijfers.

De haven van Rotterdam slaagt erin veel containerlading aan te trekken. De jaarlijkse overslag van containers in Noordwest-Europa is sinds 2016 met 4,4 miljoen TEU toegenomen. Hiervan is 2,4 miljoen TEU in Rotterdam overgeslagen. Daarmee neemt Rotterdam 55 procent van de groei in containeroverslag voor zijn rekening. Deze ontwikkeling valt terug te zien in de overslagresultaten, want in de laatste zeven halfjaar is de overslag van containers in Rotterdam groeiende. 

Uitbreiding containeroverslag

Volgens Castelein is de stijgende lijn ingezet sinds de twee nieuwe containerterminals van APMT en RWG op de Tweede Maasvlakte operationeel zijn. Aanvankelijk kampten de terminals nog met wat opstartproblemen. Nu draaien deze volop. “Er is nog capaciteit, maar toch voeren wij al gesprekken over uitbreiding. Dat willen wij tijdig doen, voordat het vol is”, aldus de havendirecteur. Een andere reden om dit vroeg aan te vliegen is wat Castelein ‘de druk in de aannemersmarkt’ noemt. “Daarom zijn wij pro-actief en willen wij hier vroegtijdig mee beginnen. Ook kun je de financiële complicaties zo over meerdere jaren uitsmeren.” (Foto: RWG)

Zie ook: Uitstekend eerste halfjaar haven Rotterdam