Valse kopieen
Een illegale kopie van de website van het Havenbedrijf Rotterdam.


Het bestaan van websites van nep-terminals was al bekend, maar er staan nu ook valse kopieën online van de website van het Havenbedrijf Rotterdam. Let daarom op of de URL klopt, waarschuwt het havenbedrijf.

Sinds ongeveer een jaar is de Rotterdamse haven bekend met het fenomeen ‘storage spoofing’. Dit zijn websites waarop niet bestaande materialen, opslagcapaciteit en grondstoffen van terminals uit het Rotterdamse havengebied worden aangeboden.

Valse kopieën

Het Havenbedrijf Rotterdam maakt bekend dat er ook valse kopieën online staan van de website van het havenbedrijf. Ze lijken bedrieglijk echt op de werkelijke website, omdat de opmaak vrijwel geheel is gekopieerd. Alleen aan de URL kun je zien dat het om een kopie gaat. De URL van de website van het Havenbedrijf Rotterdam is www.portofrotterdam.nl. De URL van een valse kopie is www.portofrotterdam.portclearance.com.

Gegevens vergaren

Volgens het havenbedrijf proberen criminelen met de nep-websites gegevens van klanten of mogelijke klanten te vergaren of trachten ze valse facturen te voldoen. Het adviseert de URL van de website van het Havenbedrijf Rotterdam te controleren, ook als je er via andere kanalen naartoe wordt verwezen. Het havenbedrijf roept op valse kopieën te melden.

Zie ook: Een cyberaanval gemeld in 2018