Duizendknoop

De duizendknoop, een van oorsprong Japanse plant, zorgt voor veel schade in de haven van Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam probeert de plant op verschillende manieren te bestrijden.

Een bewezen middel om de duizendknoop te bestrijden is er nog niet. Daarom experimenteert het Havenbedrijf Rotterdam met verschillende bestrijdingswijzen en kiest het daarnaast voor een rigoureuze oplossing. Zo heeft het op de Maasvlakte een depot aangelegd. Hierin stort het de plant, inclusief afgegraven grond met wortels. Op de Maasvlakte is in totaal 125.000 kuub grond afgegraven, waarbij zo’n 7.500 vrachtwagens zijn ingezet. In het depot is een berg ontstaan ter grootte van een hectare en een hoogte van tien meter. Het geheel is bedekt door dassengaas en een zandlaag. Het havenbedrijf denkt dat de plant na vijf jaar zal zijn afgestorven, waarna de grond opnieuw kan worden gebruikt. 

Duizendknoop bestrijden

Het havenbedrijf verwacht meer van zulke duizendknoopdepots aan te leggen. “Het duizendknoopdepot past in het beleid van het havenbedrijf, dat erop is gericht om te genieten van de tijdelijke natuur in het haven- en industriegebied, zonder dat het een belemmering is voor de havenontwikkeling. Het Havenbedrijf Rotterdam zoekt nog naar de zo kostenefficiënte en zo milieuvriendelijk mogelijke bestrijdingsmethode. Het zal de opgedane ervaringen delen met belangstellende partijen, zodat de maatschappelijke kosten laag kunnen blijven. Gemeenten door het hele land worstelen met de bestrijding van de duizendknoop”, zegt coo Ronald Paul van het Havenbedrijf Rotterdam. 

Elektrocuteren

Naast het aanleggen van depots probeert het havenbedrijf de plant op andere manieren een halt toe te roepen. Zo test het het gebruik van zout, het elektrocuteren van stengels en wortels, en het toepassen van verwarmingselementen. In het voorjaar moet duidelijk worden of er een aanpak bij zit die werkt. Dan komt de duizendknoop weer bovengronds. (Foto: Ries van Wendel de Joode)

Zie ook: Industrie in actie tegen plastic afval in milieu