Rotterdam Food Hub

Het Havenbedrijf Rotterdam richt een terrein aan het Calandkanaal speciaal in voor de in- en uitvoer van fruit, groenten en vis. Het meldt met verschillende partijen in gesprek te zijn, die zich op deze Rotterdam Food Hub willen vestigen.

Het havenbedrijf zegt agrofood als een groeimarkt te zien, en speelt hier met dit initiatief op in. “De Rotterdam Food Hub krijgt de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading”, vertelt Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics bij het Havenbedrijf Rotterdam. Ook komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en zullen de warehouses kort op de kades worden gebouwd. Dit zodat de gekoelde en bevroren lading snel kan worden bewerkt, opgeslagen of getransporteerd.

Aanvulling op agrofood-hotspots

Verschillende faciliteiten op het terrein kunnen gemeenschappelijk worden gebruikt, zoals kades en voorzieningen op het gebied van transport, opslag, toegangscontrole en douane. “Daarmee vormt de Rotterdam Food Hub een prachtige en zeer welkome aanvulling op de al bestaande agrofood-hotspots in de Rotterdamse haven, zoals Cool Port en de grote cold storage warehouses op onder andere de Maasvlakte en in de Eemhaven. Ook de nabijheid van greenports als Barendrecht, Ridderkerk en het Westland is natuurlijk ideaal”, aldus Hoogsteden.

Rotterdam Food Hub

Het havenbedrijf zegt met ‘gegadigden’ in gesprek te zijn voor 35 van de 45 voor bedrijven beschikbare hectare. In Innocent, producent van smoothies en vruchtensappen, is al een eerste klant gevonden. In juni zullen de bouw van een bouwweg en de aanleg van nutsvoorzieningen beginnen, en een maand later gaat de eerste schop in de grond voor de eerste klant. De verwachting is dat de eerste bedrijven er eind 2020 operationeel zullen zijn.

Zie ook: MCS opent grootste reefer service center