gevaarlijke stoffen

Het Havenbedrijf Rotterdam is samen met het Internet of Things (IoT)-bedrijf TWTG een joint venture gestart. Port Insight, zoals het is genoemd, moet processen in de maritieme sector slimmer en efficiënter maken.

“De haven van Rotterdam pakt een voortrekkersrol bij de ontwikkeling en uitrol van digitale producten en diensten. Daarmee willen we het serviceniveau en de concurrentiepositie van onze haven verhogen. TWTG kan ons daarbij helpen. Vandaar dat we samen een joint venture hebben opgericht”, verklaart cfo Paul Smits van het Havenbedrijf Rotterdam.

IoT voor duwbakken

In eerste instantie richt Port Insight zich op het ‘datagedreven’ inzetten van duwbakken in de haven van Rotterdam. Hierdoor kan het havenbedrijf zelf niet alleen meer inzicht krijgen, ook wordt het voor ontvangers mogelijk extra informatie op te vragen. Goran Gavric, ceo van TWTG, licht toe: “Op dit moment is iets als track & trace, zoals we dat kennen van pakketjes er niet bij duwbakken. Maar het is prima mogelijk zodat de ontvanger precies weet wanneer zijn levering is te verwachten zonder te hoeven bellen of te zoeken.”

Mondeling

Veel duwbakhandelingen worden nog per telefoon of mondeling besproken, blijkt uit onderzoek. Het Havenbedrijf Rotterdam ziet in digitalisering meerdere voordelen, waaronder de automatische boekhouding van havengelden.

Naar verwachting gaat Port Insight zijn eerste toepassing in het eerste kwartaal van volgend jaar uitrollen.

Zie ook: IT Campus van start