Meissner

Europarlementariër Gesine Meissner heeft deze week een werkbezoek aan de Rotterdamse haven gebracht. Coo Ronald Paul van het Havenbedrijf Rotterdam bezocht met haar een havenontvangstvoorziening in de Botlek.

Voor het Havenbedrijf Rotterdam bood het bezoek van de politica de kans zijn ervaringen met de Europese richtlijn Havenontvangstvoorzieningen voor te leggen. Deze richtlijn heeft als doel om het lozen van scheepsafval en ladingresten in zee te doen afnemen. In 2015 is deze herzien, met volgens het havenbedrijf een vergrote effectiviteit tot gevolg. Wel kan, zo blijkt uit een evaluatie die het Havenbedrijf Rotterdam heeft uitgevoerd, de effectiviteit van de richtlijn worden verbeterd door het verlagen van de administratieve lasten. Ook is er volgens het havenbedrijf ‘willekeur’ in het toepassen van de richtlijn per lidstaat.

Europarlementariër

Wat de ontmoeting met Meissner heeft opgeleverd, is niet bekend. Het Havenbedrijf zegt bescherming van het maritieme milieu na te streven en een schonere scheepvaart te willen bevorderen. Daarom heeft het dit voorjaar een intentieovereenkomst getekend voor het reinigen van paraffinetankers. Ook krijgen schone zeeschepen korting op het havengeld en is het binnenvaarttankers vanaf 2020 niet meer toegestaan te ontgassen.

Zie ook: Uitbreiding verbod op varend ontgassen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in