Havenbedrijf Rotterdam in Waterstof Coalitie

Fieldlab Industriële Elektrificatie

Op initiatief van Greenpeace hebben 23 partijen zich verenigd in de Waterstof Coalitie. Het Havenbedrijf Rotterdam is er een van.

De eerste daad van deze coalitie is het opstellen van een manifest, waarin zij de regering oproept zich hard te maken voor groene waterstof in de energietransitie. De 23 organisaties en bedrijven die zich bij de Waterstof Coalitie hebben aangesloten, nemen deel aan de gesprekken voor een nieuw Klimaat- & Energieakkoord. Tot de deelnemers behoren het Havenbedrijf Rotterdam, Groningen Seaports, Eneco, AkzoNobel, Innogy, TU Delft, TNO, OCI Nitrogen en Nuon.

Broeikasgassen

Volgens de coalitieleden is voor groene waterstof een belangrijke rol weggelegd om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen voor 2050. Hierin is vastgelegd dat de broeikasgassen met 95 procent moeten zijn verminderd in vergelijking met 1990.

Waterstof Coalitie

Groene waterstof wordt gewonnen uit wind- of zonnestroom en water, en valt als energiebron te gebruiken. Het Havenbedrijf Rotterdam meent dat groene waterstof een beslissende rol kan spelen in de energietransitie voor de chemie, mobiliteit en elektriciteit. In het manifest legt de coalitie een systematiek voor hoe grootschalige groene elektriciteitsproductie kan worden gerealiseerd, volgens haar een vereiste om tot de productie van genoeg groene waterstof te komen.

Blauwe waterstof

Het havenbedrijf ziet niet alleen kansen in groene waterstof. Voordat dit grootschalig is opgezet, kan ook van ‘blauwe waterstof’ gebruik worden gemaakt. Dit wordt van aardgas gemaakt. De CO2 die hierbij vrijkomt valt af te vangen en kan in de CO2-infrastructuur worden opgeslagen of in kassen worden gebruikt.

Zie ook: Waterstoffabriek interessant voor Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in