Havenonderhoud

Het Havenbedrijf Moerdijk is begonnen met het digitaliseren van het havenonderhoud. Dit moet uiteindelijk tot ‘smart asset management’ leiden.

Sinds dit jaar heeft het Havenbedrijf Moerdijk ervoor gekozen de inspecties in de haven te digitaliseren. Dit zou de grondigheid ten goede komen, aldus het havenbedrijf, dat hiervoor een samenwerking met VRT Finland is aangegaan. Dit bedrijf analyseert de gehele haven door met een klein schip er doorheen te varen en met behulp van multibeam solar en een laserscanner alle obstakels en afwijkingen boven en onder water in kaart te brengen.

Havenonderhoud

Het scheepje heeft een behoorlijke klus voor de boeg, want het gaat om een traject van in totaal zo’n 21,5 kilometer. Hier zal het een paar weken voor nodig hebben, waarna alle objecten op beelden ‘van zeer hoogwaardige kwaliteit’ zijn vastgelegd. Civiele ingenieurs zullen zich over de 3D-beelden buigen, waarna die in een online platform worden ingevoerd. Dit is het startpunt om tot ‘smart asset management’ te komen, waarbij planning van het havenonderhoud valt te optimaliseren.

3D Point Clouds

“Wij zijn ervan overtuigd dat we met dit project de kansen die digitalisering onze haven biedt beter kunnen benutten. Op deze manier is het doel van het project om zowel de veiligheid als de efficiëntie van onze assets te verbeteren”, aldus een enthousiaste Henk Schakenraad, programmanager infrastructuur en beheer bij het Havenbedrijf Moerdijk. Karri Koistinen, 3D Asset Management Specialist van VRT Finland, wijst erop dat het bedrijf erop gespitst is om het werken met ‘3D Point Clouds’ zo eenvoudig mogelijk te maken. “Het is fijn dat het Havenbedrijf Moerdijk onze technologie en ervaring in maritiem asset management waardeert.”

Zie ook: Slimme camera’s in Moerdijk doen zelf analyse