Op waterstof

Het Havenbedrijf Rotterdam en Air Liquide willen binnen vijf jaar duizend vrachtwagens op waterstof laten rijden in Nederland, België en Duitsland. Hiervoor is het nodig 25 waterstoftankstations langs de belangrijkste routes te realiseren.

Het is volgens beide initiatiefnemers een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof en de daarbij horende infrastructuur. Behalve Air Liquide en het Havenbedrijf Rotterdam zijn er verschillende partijen uit de keten bij betrokken, zoals de truckfabrikanten VDL Groep en Iveco/Nikola en de transportbedrijven Vos Logistics, Jongeneel Transport en HN Post. 

Elektrolysecapaciteit

Het doel is in 2025 duizend vrachtwagens op waterstof te laten rijden, waarvan er vijfhonderd vanaf Rotterdam zullen vertrekken. Daarvoor moet infrastructuur worden aangelegd, waaronder naar schatting vijfentwintig waterstoftankstations langs de belangrijkste routes in Nederland, België en West-Duitsland. Ook wordt ingezet op elektrolysecapaciteit voor de productie van waterstof. 

Op waterstof rijden

De milieuvoordelen van het waterstofproject zijn volgens het havenbedrijf en Air Liquide aanzienlijk. Niet alleen verbetert de luchtkwaliteit, ook zal de CO2-uitstoot met 100.000 ton dalen. Dat staat gelijk aan 110 miljoen vrachtwagenkilometers. 

De deelnemers aan het project gaan nu een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Eind 2022 moet de definitieve investeringsbeslissing worden genomen.

Boost

“Dit project geeft invulling aan onze ambitie om het transport te verduurzamen”, licht ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam toe. “Met deze coalitie van partners die elkaar aanvullen kunnen we wegvervoer zonder uitstoot een boost geven. Op deze manier nemen we onze verantwoordelijkheid als grootste haven van Europa en helpen we lokale, nationale en Europese overheden om hun ambities te realiseren.” (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Logo en website voor Porthos-project