Half miljoen voor Centrum Toptechniek in Terneuzen

Vanaf september dit jaar wordt het techniekonderwijs in Zeeuws-Vlaanderen gebundeld in een Centrum voor Toptechniek (CTT) in Terneuzen. Het dagelijks provinciebestuur heeft daar een half miljoen euro voor uitgetrokken.

Het CTT blijkt hard nodig, omdat de technieklessen in het voortgezet en middelbaar onderwijs anders dreigen te verdwijnen. Er zitten nu soms niet meer dan vier leerlingen in een klas. De Zeeuws-Vlaamse scholen voor voortgezet onderwijs en Scalda hebben daarom het initiatief genomen voor het CTT. Ook Dow en de gemeente doen mee.

Om het CTT te kunnen bekostigen is de komende tien jaar 4.650.000 euro nodig. Het dagelijks provinciebestuur heeft er nu 500.000 euro voor uitgetrokken. Dow Benelux op zijn beurt geeft een bijdrage van een half miljoen euro aan het CTT. Op dit moment is het nog niet duidelijk welk bedrag het Rijk wil bijdragen.

Een nieuw CTT moet er dus voor zorgen dat meer vmbo-leerlingen doorstuderen aan het middelbaar beroepsonderwijs. Techniekleerlingen van de vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen straks in het vierde jaar naar het nieuwe centrum, dat wordt ingericht in het gebouw van Scalda aan de Vlietstraat in Terneuzen. De technische mbo-opleidingen van Scalda komen eveneens in het nieuwe centrum. Die opzet moet er voor zorgen dat meer vmbo’ers in de toekomst verder studeren. Nadat het er eerder dit jaar nog op leek dat overheden en bedrijfsleven niet genoeg geld bij elkaar kregen voor het opzetten van een CTT, is de verwezenlijking nu dichtbij. In de zomer van 2016 kwamen drie gemeenten, de provincie en het bedrijfsleven al tot een akkoord om met ingang van het schooljaar 2017-2018 het centrum in bedrijf te nemen.