Grootste zonnepark Nederland

Zeeland krijgt met Solarpark Scaldia het grootste zonnepark van Nederland. De bouw is veilig gesteld nu een subsidie is toegekend aan het park, dat circa 140.000 panelen moet krijgen. Daarmee wordt het een slag groter dan een vergelijkbaar park in Delfzijl (116.000 panelen).

Zonnepark

 

Het zonnepark van 43 hectare wordt aangelegd op het industriegebied Vlissingen-Oost. De bouw start in dit voorjaar. Met de aanleg is een investering van 40 miljoen euro gemoeid.

Het Zeeuwse park is een initiatief van Zeeland Zonnepark en het Duitse bedrijf IB Vogt. Directeur Hans Hoven van Zeeland Zonnepark is ook betrokken bij het energiepark met zonnepanelen in Delfzijl. De gemeente Borsele gaf eerder al de noodzakelijke vergunningen voor de aanleg van het Zeeuwse zonnepark. Daarmee was toekenning van de subsidie de laatste hindernis die aanleg nog in de weg stond. Het gaat om een zogeheten SDE+-subsidie, voor het stimuleren van duurzame energie. Toekenning was niet vanzelfsprekend omdat de SDE+-regeling in een eerdere fase al was overtekend. Het Zeeuwse park krijgt een piekcapaciteit van 50 megawatt, goed voor de elektriciteitsvoorziening van 30.000 huishoudens.