Groenewaterstoftankstation bij busremise in Heinenoord

Groenewaterstoftankstation

Everfuel gaat een groenewaterstoftankstation bouwen bij de busremise van Connexxion in Heinenoord. Het Deense bedrijf won de Europese aanbesteding die door de provincie Zuid-Holland was uitgeschreven.

Connexxion heeft sinds twee maanden vier waterstofbussen in gebruik in de regio Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Eind volgend jaar zal dit aantal zijn uitgebreid met twintig meer waterstofbussen. Het te bouwen tankstation bij de busremise in Heinenoord moet de voertuigen van waterstof voorzien. Volgens de provincie wordt het een van de grootste waterstoftankstations van Europa. In de toekomst kunnen ook vrachtwagens bij het tankstation tanken. 

Groenewaterstoftankstation

De provincie stelde als eis dat het tankstation uitsluitend groene waterstof gaat leveren. Deze wordt geproduceerd in Nederland, België en Duitsland. Het tankstation zal door trucks worden bevoorraad. Volgens de provincie rijden deze in eerste instantie op fossielvrije diesel. Gedurende de looptijd van het contract zullen volledig ‘uitstootvrije’ trucks worden ingezet.

Enthousiast

Met Everfuel is een contract opgesteld voor de duur van 12 jaar. Het Deens bedrijf levert gedurende deze periode groene waterstof en Connexxion zal dit voor haar bussen afnemen. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie is enthousiast over de aanbesteding. “Met de levering van waterstof vanaf het begin af aan volledig groen, zet de provincie een betekenisvolle stap richting waterstof als energiedrager voor mobiliteit. Het geeft bovendien een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland.”

Zie ook: Gasunie doet mee aan groenewaterstofproef op zee