Onder het vergrootglas

Nouryon, BP en Havenbedrijf Rotterdam maakten eerder dit jaar bekend de haalbaarheid te onderzoeken van een waterstof-elektrolyse-installatie van 250 megawatt. Het project heeft nu ook een naam gekregen: H2.50.

Directeur Ruben Beens van BP Nederland maakte de naam bekend op het congres Rotterdam Energy Port vorige week. De naam H2.50 verwijst naar waterstof, de capaciteit van de elektrolyser (250 megawatt) en de termijn die je volgens Beens aan klimaatdoelstellingen moeten plakken. “2030 is al heel snel. Over tien jaar is het zover. Beter is het je op 2050 te richten.”

H2.50

BP, Havenbedrijf Rotterdam en Nouryon maakten in april dit jaar bekend de haalbaarheid te onderzoeken van een groenewaterstoffabriek in de haven van Rotterdam. Een waterstofelektrolyse-installatie van 250 megawatt is het doel. Van de drie deelnemers gaat Nouryon de fabriek bouwen en exploiteren. Het Havenbedrijf Rotterdam zal de lokale infrastructuur verzorgen, en bekijken of een ‘groenewaterstof-hub’ in het havengebied valt te realiseren. BP zal de groene waterstof gebruiken voor het ontzwavelen van producten. Nu benut zij hier uit aardgas geproduceerde waterstof voor.

Grootste in zijn soort

De nieuwe fabriek zal jaarlijks 45.000 ton groene waterstof kunnen produceren. Hiermee wordt het de grootste in zijn soort van Europa. Doordat de waterstof uit water met duurzame stroom wordt geproduceerd, kan de CO2-uitstoot jaarlijks met 350.000 ton afnemen. In 2022 beslissen de drie partijen definitief over de investering.

Zie ook: Eerste aanzet tot bouw groenewaterstoffabriek