De bouw van een groene methanolfabriek in de Botlek is een stap dichterbij gekomen. Een consortium van bedrijven is overeengekomen de financiering hiervoor te starten.
Air Liquide, AkzoNobel, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam presenteerden de plannen voor deze installatie in het najaar van 2016. Nu zijn ze zover dat de vier de eerste investering doen van negen miljoen euro. Het geld wordt gestoken in engineering, de oprichting van een jointventure en het binnenhalen van de vereiste vergunningen.
Tweehonderd miljoen
Na de zomer van dit jaar zullen de vier bedrijven groen licht moeten geven voor de investering van tweehonderd miljoen euro in de bouw van de nieuwe fabriek. De Rabobank is gekozen als adviserende partij in dit financieringsproces. Het project krijgt steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij.
Groene methanolfabriek
In de fabriek zal groene methanol uit restafval worden gewonnen. De plant maakt gebruik van technologie ontwikkeld door het Canadese bedrijf Enerkem, dat in Canada al zo’n installatie heeft staan. De Rotterdamse fabriek krijgt een twee keer zo’n grote capaciteit, voldoende om 360.000 ton niet recyclebaar afval te verwerken tot 220.000 ton of 270 miljoen liter groene methanol. Dit levert een CO2-reductie van 300.000 ton op.
‘Zeer geschikt moment’
Marco Waas, directeur RD&I van AkzoNobel Specialty Chemicals en voorzitter van het consortium, noemt de eerste financiering een belangrijke stap. “De overeenkomst komt op een zeer geschikt moment als je kijkt naar de huidige uitdagingen op het gebied van recycling van kunststoffen in Europa. We kunnen niet-recycleerbaar afval verwerken tot methanol, een essentiële grondstof voor een groot aantal alledaagse producten, zoals duurzame transportbrandstof. Aan de ene kant kan methanol in bestaande toeleveringsketens worden gebruikt als vervanger van fossiele grondstoffen. Aan de andere kant biedt dit het voordeel dat er geen CO2 wordt uitgestoten door afval te verbranden.”