Vennootschapsbelasting

Een topjaar, zo bestempelt het Havenbedrijf Antwerpen 2018. De overslag binnen alle segmenten nam toe. In totaal steeg de overslag met 5,1 procent.

Het is voor het zesde jaar op rij dat de overslag van de Antwerpse haven toeneemt. De overslag komt voor 2018 naar verwachting uit op 235 miljoen ton. De overslag van containers steeg met 5,5 procent tot 11 miljoen TEU. Natte bulk groeide met 4,5 procent naar 76,5 miljoen ton en droge bulk met 5 procent naar 12,8 miljoen ton. Voor breakbulk kon een groei van 1,8 procent (15,6 miljoen ton) worden genoteerd.

‘Investeringsgolf’

Naast deze groeicijfers is het havenbedrijf te spreken over de ‘toonaangevende internationale spelers in de chemische industrie’ die voor Antwerpen als vestigingsplaats hebben gekozen. Hieronder bevinden zich onder meer Borealis, INEOS, Nippon, Sea-Mol en Oiltanking/AGT. De komst van deze bedrijven brengt een ‘investeringsgolf’ van twee miljard euro met zich mee.

Uitdagingen Antwerpen

“Met deze mooie groeicijfers en de investeringsgolf bevestigt de haven in 2018 haar rol als grootste economische motor van ons land”, zegt Jacques Vandermeiren, ceo van het Havenbedrijf Antwerpen. “Nu zetten wij verder koers naar een duurzame haven van de toekomst. Om duurzaam te kunnen blijven groeien, moeten we, samen met de hele havengemeenschap, onze schouders zetten onder de uitdagingen van vandaag. De haven van de toekomst moet voldoende capaciteit hebben én bereikbaar, duurzaam, slim en veilig zijn om op die manier aantrekkelijk te blijven voor investeerders.”

Zie ook: Containers en LNG plussen in 2018