Gate terminal

De op de Maasvlakte gevestigde Gate terminal kan beduidend meer schepen verwelkomen dan in voorgaande jaren. Dit komt door de lage LNG-prijs.

“Vorig jaar kwamen hier in totaal 104 LNG-schepen voor de aan- en afvoer. Nu zitten we al op zestig. Het is een recorddrukte hier. En de vooruitzichten zijn goed”, zegt ceo Wim Groenendijk van de Gate terminal in het Financieele Dagblad.

Interessanter geworden

Groenendijk schrijft de verbeterde klandizie toe aan de prijs van LNG, die is gedaald. “Voor onze klanten is het door de prijsdaling interessanter geworden om LNG aan te kopen en te hervergassen voor het gasnetwerk”, verklaart Groenendijk in dezelfde krant. Klanten die regelmatig een beroep doen op Gate Terminal, zijn Shell, Uniper, Eneco en Orsted.

Uitbreiding Gate terminal

Het kan verkeren. Jarenlang werd de 12 miljard kubieke meter aan opslagcapaciteit op de terminal maar mondjesmaat benut. Nu de markt aantrekt, overweegt het bedrijf uit te breiden. De capaciteit zou naar 16 miljard kubieke meter kunnen worden vergroot. Groenendijk vertelt dat hier nog geen knoop over is doorgehakt. “We hebben onze klanten gevraagd of daar behoefte aan is. Een besluit is nog niet genomen.”

Zie ook: Containers en LNG plussen in 2018