Glasgranulaat, alternatief voor blusschuim?

glasgranulaat

Kunnen vloeistofplassen afgedekt en geblust worden met fijnkorrelig poreus glasgranulaat? Die vraag stond centraal op een kennismiddag over actieve en passieve tankputbrandbestrijding die H2K, Antea Group en Genius Technologie (Pyrobubbles) op 4 oktober jl. organiseerden op Spinel Veiligheidscentrum in Dordrecht.

De aanleiding voor de kennismiddag was tweeledig. Bedrijven in de tankopslagsector moeten maatregelen treffen als gevolg van de nieuwe PGS-29 richtlijn. Daarbij dwingt de ontwikkeling van regelgeving rondom blusschuim, de brandweer en industrie na te denken over alternatieven hiervoor. In presentaties en kleine praktijkproeven is stilgestaan bij glasgranulaat als afdekking bij branden, zowel bij preventief als bij repressief gebruik.  

Glasgranulaat

Pyrobubbles’ is een op vloeistof drijvend glasgranulaat, bestand tegen chemische stoffen en hoge temperatuur. Het zou daarom geschikt zijn voor gebruik op (brandende) vloeistofplassen. Deze stof heeft milieutechnische voordelen ten opzichte van schuim.

Er zijn proeven gedaan om het effect op uitdamping en warmtestraling te demonstreren. Duidelijk is dat met ‘Pyrobubbles’ nog grote ontwikkelstappen moeten worden gemaakt om het tot een bruikbaar middel op vloeistoffen te maken.

Dialoog

H2K en Antea Group benadrukken dat de kennismiddag bedoeld was om in een dialoog met brandweer en industrie ideeën voor verdere ontwikkeling te bespreken. Deze partijen werken aan een testprogramma voor glasgranulaat en vragen de industrie en overheidsbrandweren hierin te participeren.

Zie ook: Veiligheidscultuur BRZO-bedrijven bij meeste in orde

glasgranulaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in