Gietijzeren koppeling doet stormschade afnemen

Gietijzeren koppeling

Het is een even eenvoudige als innovatieve vinding. De gietijzeren koppeling van Windbreaker International, waarmee de hoeken van opgestapelde containers met elkaar kunnen worden verbonden.

Bij storm bestaat het gevaar dat opgestapelde containers kunnen worden omver geblazen, met mogelijk ernstige schade tot gevolg. Daarom bedacht Sjaak de Vos, destijds directeur van een containerterminal, een oplossing: de Windbreaker. Een gietijzeren verbindingsstuk dat de hoekpunten van een container aan elkaar verbindt. “Met het verbindingsstuk kun je de containers op de toplaag koppelen, net als Lego. Het kost ongeveer vijf minuten extra tijd om de Windbreaker in de corner castings te draaien. Maar die tijd win je ruimschoots terug als er een storm op komst is. Dan heb je er nauwelijks meer omkijken naar”, zegt De Vos op de website van het Havenbedrijf Rotterdam.

Gietijzeren koppeling

De Vos bracht de Windbreaker in 2014 op de markt. De gietijzeren koppeling werd door zo goed als alle containerdepots en -terminals in Rotterdam omarmd. De Vos, nu directeur van Windbreaker International, verkocht er zo’n 4.000 stuks. Het Havenbedrijf Rotterdam meldt dat sindsdien de stormschade is verminderd. De Vos blijft realistisch over het effect van zijn Windbreaker: “Ze bieden goede bescherming tot windkracht 9. (…) Het succes staat of valt natuurlijk met consequent gebruik. Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel.”

Nu Rotterdam is veroverd, mikt De Vos op verkoop aan afnemers in andere havens. Ook zegt hij na te denken over manieren om containers op schepen beter te beschermen. (Foto: Windbreaker International)

Zie ook: Transport koel- en vriescontainers stijgt sterk