Gevolg Brexit chemische industrie

Volgens de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) heeft het uittreden uit de EU van het Verenigd Koninkrijk grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Dat is de mening van Hoofd Ondernemerschap Rein Coster van de vereniging. 

Voor de chemische industrie is Nederland volgens de organisatie een ‘zeer belangrijke’ handelspartner van het VK. De chemische sector in Nederland kende in 2016 een omzet van 47 miljard euro. In dat jaar importeerde Nederland uit het Verenigd Koninkrijk voor 4,8 miljard euro aan chemische producten, terwijl er voor 7,8 miljard euro werd uitgevoerd. Van deze uitvoer namen medicinale en farmaceutische producten 33 procent voor hun rekening en organische verbindingen 14 procent.

“Een aantal chemiebedrijven heeft zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk productiefaciliteiten”, stelt Coster vast. “Onderlinge leveranties komen dan vaak voor. Indien er sprake is van dubbele heffingen op een product dat na export en bewerking weer terug wordt geleverd aan het oorspronkelijke concern, lopen deze kosten erg hard op. Daarnaast zullen allerlei technische maatregelen, technische handelsbarrières en tijdrovende douanefaciliteiten de kosten van het handelen met het VK fors opvoeren.”