Gemeente

De Rotterdamse gemeenteraad heeft vorige week een klimaatakkoord gesloten over de energietransitie. “Voor iedereen zit er wat in”, zegt wethouder Arno Bonte.

Doel van het akkoord, dat door tien partijen in de raad wordt ondersteund, is om Rotterdam in 2050 tot een klimaatneutrale stad te maken. De CO2-uitstoot moet ‘zo snel mogelijk in een neutrale trend worden omgebogen’. In 2030 wil de gemeenteraad de CO2-uitstoot – ten opzichte van 1990 – met 49 procent hebben gereduceerd.

Brede steun klimaatakkoord

“We gaan met z’n allen voor een ambitieus klimaatbeleid met een stevig draagvlak”, wijst Bonte, wethouder duurzaamheid en energietransitie, op de brede steun voor het klimaatakkoord. “Voor iedereen zit er wat in. We zorgen voor schone lucht, we creëren extra werkgelegenheid en we versterken onze concurrentiepositie. Rotterdam is nu koploper vervuiling. Binnen tien jaar willen we koploper duurzaamheid zijn.”

Banen creëren

Bonte wil nu met maatschappelijke organisaties en bedrijven in gesprek. Hij streeft ernaar om voor het eind van het jaar een Rotterdams klimaatakkoord te sluiten. Bonte: “Belangrijk uitgangspunt in dit akkoord is hoe we de rekening eerlijk verdelen en de energietransitie betaalbaar maken voor de gewone Rotterdammers. Ook willen we met de energietransitie banen voor Rotterdammers creëren. We hebben straks heel veel mensen nodig om zonnepanelen te monteren, om windmolens te bouwen en om huizen te isoleren.”

Zie ook: Minder windturbines, meer vermogen Windpark Slufterdam