Gemeenten nu ook aandeelhouders Havenbedrijf Gent

De gemeentebesturen van Evergem en Zelzate worden aandeelhouder van het Havenbedrijf Gent. Hiermee maken ze voortaan formeel deel uit van de raad van bestuur en bepalen ze mede het beleid van de haven van Gent.

Het havenbedrijf werd op 1 januari 2014 een NV van publiek recht met de stad Gent als enige aandeelhouder. Met de bijdrage in het kapitaal van het Havenbedrijf Gent worden Evergem en Zelzate ook effectief aandeelhouder. Evergem brengt 251.000 euro kapitaal in en Zelzate 51.000 euro. Met een gezamenlijke inbreng van 302.000 euro komt het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap op 162 miljoen euro. Hiermee zet het Havenbedrijf Gent een nieuwe stap inzake de betrokkenheid van beide gemeentebesturen.

De raad van bestuur bestaat tot nu toe uit onder meer zestien effectieve bestuurders die allen leden van de Gentse gemeenteraad zijn. Twee bestuurders stelden hun plaats ter beschikking om Evergems burgemeester Joeri De Maertelaere en de Zelzaatse schepen Marleen Maenhout te laten toetreden.

Evergem en Zelzate zaten overigens al geruime tijd als waarnemer in de raad van bestuur van het Havenbedrijf Gent. Zo werden ze betrokken bij de ontwikkeling van het havengebied, echter zonder formeel mee te kunnen beslissen. Als volledig aandeelhouders beslissen zij nu ook daadwerkelijk mee over hoe de haven zich zal ontwikkelen. Het havengebied strekt zich immers niet alelen uit op Gents grondgebied, maar ook op dat van Evergem en Zelzate.