Warmtebedrijf Rotterdam

Het bericht dat minister Wiebes 90 miljoen euro steekt in de warmteleiding van Rotterdam naar Den Haag, heeft de gemeente Rotterdam wakker geschud. Zij vraagt ook Rijkssteun voor het Warmtebedrijf Rotterdam.

In een brief aan de Tweede Kamer had minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar buiten gebracht dat hij 90 miljoen euro steekt in de ontwikkeling van de het project ‘Leiden door het Midden’. Dit jaar 15 miljoen euro, en in de tien jaar erna nog eens 75 miljoen euro. ‘Leiden door het Midden’ is een project waarbij een restwarmteleiding van de Rotterdamse haven naar de regio Den Haag wordt aangelegd.

Warmtebedrijf Rotterdam

“Wij waren verrast door de stap van het ministerie”, verklaarde de Rotterdamse wethouder Arno Bonte deze week in een raadsdebat, waarvan het FD verslag doet. Bonte zei de stap van de minister als ‘een kans’ te zien om ook Rijkssteun te verkrijgen, voor de warmteleiding die van Rotterdam naar Leiden moet worden aangelegd. Voor het noodlijdende Warmtebedrijf Rotterdam biedt deze nieuwe leiding mogelijk redding vanwege de nieuwe aansluitingen die die met zich meebrengt.

Mogelijke schadepost

Het warmteleidingproject tussen Rotterdam en Leiden kampt met grote vertragingen. Binnen de gemeente wordt aan verschillende scenario’s gewerkt. Gesproken wordt van een schadepost van 100 miljoen euro, mocht het project vastlopen. (Archieffoto)