Woon-werk- en zakelijk verkeer

De gemeente Rotterdam wil dat haar inwoners minder geluidsoverlast ervaren. Het wegverkeer is de belangrijkste veroorzaker.

Uit onderzoek van de gemeente komt naar voren dat ongeveer 109.000 Rotterdammers – een op de zes inwoners – geluidshinder ervaren. Om dit te verminderen is een actieplan Geluid opgesteld. “Geluidsoverlast en luchtvervuiling vormen in Rotterdam een belangrijk gezondheidsrisico, soms met een kortere levensverwachting tot gevolg. Wij zetten daarom actief in op maatregelen om vervuiling en geluidsoverlast te beperken”, licht Arno Bonte toe, wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie.

Geluidsoverlast

Het wegverkeer blijkt de grootste boosdoener te zijn. Daarom heeft het college besloten 50 procent meer stil asfalt aan te leggen. Zo komt er onder andere stil afvalt in de Prins Alexanderlaan, Ringdijk, Jasonweg, Maasboulevard, Ankie Verbeek-Ohrlaan, Aveling (Hoogvliet) en Eikenlaan (Rozenburg). Ook gaat de gemeente de gevels van 25.000 huizen isoleren tegen geluidsoverlast. 

‘Soundscaping’

Een derde maatregel is wat ‘soundscaping’ wordt genoemd: de herinrichting van twee luidruchtige pleinen. Dit zal in overleg met ‘direct betrokkenen’ gebeuren. “We meten niet alleen de geluidsoverlast, maar kijken ook naar hoe het geluid wordt beleefd door de Rotterdammer”, aldus Bonte. Er wordt onderzocht of deze herinrichting ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan het verminderen van de geluidshinder. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Test met mobiele walstroom aan Parkkade