Gelekte olie bijna geheel opgeruimd dankzij Hebo

Hebo Maritiemservice, specialist in het opruimen van olie, heeft de klus in de Rotterdamse haven bijna geklaard. Het bedrijf ruimt de gelekte olie op die bij een aanvaring van de tanker Bow Jubail met een steigerpaal in de Derde Petroleumhaven op 23 juni jongstleden in het water stroomde. Er kwam toen ongeveer 220.000 liter ruwe olie vrij in de haven.

Hoe heeft de specialist deze opdracht aangepakt? Met een tractorband die door Hebo zelf omgebouwd is tot een mega grote douchekop die kokend water op de olie spuit. De olie wordt weer vloeibaar door de hitte, loopt tussen de basaltblokken aan de oevers (waar het was gestold en gaan vastzitten) vandaan en wordt door de schepen van Hebo opgevangen en van het wateroppervlak opgezogen. Voordat het opruimen plaatsvond heeft Hebo eerst geprobeerd met het plaatsen van schermen het verspreiden van de olie zoveel mogelijk te beperken. Maar door de werking van het getij is er toch olie verderop terechtgekomen, naar de oevers en de kades gerold en daar dus gestold. Maar Hebo was er op tijd bij: het overgrote deel van het opruimen (ook van de oevers en kades) is nu achter de rug. De opgeruimde olie is voor de raffinaderijen verder nutteloos en zal worden verbrand.

Dit is, naar eigen zeggen, de grootste olie opruim opdracht die het bedrijf ooit heeft ontvangen. Hebo is de laatste jaren gegroeid, mede door de overname van een onderdeel van Mammoet uit Schiedam. Het bedrijf is onlangs verhuisd naar een nieuw kantoor bij Heijplaat.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in