Ik heb deze week een jeans geleased! Kent u dat model auto niet? Dat kan kloppen, het is ook geen auto, maar deze jeans is inderdaad een spijkerbroek. Ik heb ‘gewoon’ een spijkerbroek geleased. Twintig euro als eerste betaling en vervolgens een leasebedrag van 5 euro per maand.

Door Karin Husmann

Na een jaar kan ik mijn spijkerbroek omruilen voor een nieuwe. Dan heb ik de mijne ‘vintage’ gemaakt en kan iemand anders hem dragen met mijn slijtplekken die anders met veel energie gemaakt moeten worden. Of hij wordt in de shredder gegooid en wordt weer opnieuw tot garen en tot spijkerbroek gemaakt. En natuurlijk is deze jeans van biologisch en gerecycled katoen. Ik vind het een briljant concept, nu had ik toch een nieuwe spijkerbroek nodig, maar ik zou haast alleen al om dit vernieuwende business model met Mud Jeans in zee zijn gegaan.

Er komen steeds meer bedrijven met verrassende business modellen op de markt. Die spelen in op meerdere trends: van bezit naar gebruik, duurzaamheid, bewustwording van schaarste en/of eindigheid van resources of vaardigheden. Heel fraai vind ik ook de combinatie van breiende oma’s, jonge ontwerpers en mooie wol. De oma’s zetten hun breivaardigheden in en maken geweldige, hippe sjaals, mutsen en cols, ontmoeten andere oma’s in hun wekelijkse breiclubs en komen hiermee ook meer onder de mensen. Dat laatste is ook één van de doelen van thuisafgehaald.nl. Je kunt een goedkope en goede maaltijd afhalen bij jou in de buurt, bij iemand die een grote pan gemaakt heeft. Lekker als je geen zin hebt om te koken, én je ontmoet weer nieuwe mensen in je eigen buurt. Dat laatste kan ook door het (uit)lenen van spullen via Peerby in je eigen wijk, van boormachines tot campingbedjes, van heggescharen tot karaokesets. Laatst hoorde ik dat de gemiddelde tijd dat een boormachine gebruikt wordt in zijn hele levensduur negen minuten is! Heel veel tijd dus om uitgeleend te worden en door anderen gebruikt. Zo heb ik mijn bakfiets, die ook meer stilstaat dan fietst, uitgeleend voor de verhuizing van een student.

Helaas is mijn auto te oud en gammel om hem aan anderen te verhuren via snappcar, maar ook dat is een super concept. Er zit zo veel potentie in dit soort vernieuwende business modellen, die nu vooral in de consumentenmarkt toegepast worden, maar die met de nodige lef en visie in de komende tijd zeker hun plek zullen vinden in de industrie!