Geen gelijke startdatum vennootschapsbelasting

smart maintenance-onderzoek

De verplichting om vennootschapsbelasting af te dragen, gaat niet tegelijkertijd voor alle zeehavens in. Dit heeft het Europese Hof van Justitie besloten.

De Nederlandse zeehavens hadden een procedure tegen de Europese Commissie aangespannen. De havenbedrijven van Rotterdam, Moerdijk, Amsterdam, Den Helder en Zeeland moeten sinds vorig jaar vennootschapsbelasting afdragen.

Niet gevoelig

Inmiddels is duidelijk dat de havens in België en Frankrijk hetzelfde zullen moeten doen. De Nederlandse zeehavens eisten dat dit voor alle havens vanaf dezelfde datum in zou moeten gaan. De Europese rechter bleek niet gevoelig voor de argumenten van de Nederlandse zeehavens en legde de eis naast zich neer.

Vennootschapsbelasting

Het Havenbedrijf Rotterdamlaat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. “Een gecoördineerde aanpak had in onze optiek moeten leiden tot een uniforme ingangsdatum voor de heffing van vennootschapsbelasting. Nu zijn de Nederlandse zeehavens hierdoor belastingplichtig geworden vooruitlopend op de havens in buurlanden waarmee zij in concurrentie zijn. Het Havenbedrijf is niet tegen de plicht om vennootschapsbelasting te moeten betalen maar blijft van mening dat dit op hetzelfde moment voor alle Europese havens zou moeten gelden. Indien dat niet het geval is, wordt hierdoor de concurrentiekracht van Nederlandse zeehavens beïnvloed”, aldus het havenbedrijf in een reactie.

Zie ook: Nieuw werkprogramma zeehavens bekrachtigd

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in