Gedeputeerde wil loosstop voor chemie

Chemische fabrieken moeten het lozen van afvalwater grondig gaan beperken. Gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland pleit zelfs voor een loosstop.

Janssen spreekt zijn bezorgdheid uit over ‘de vele chemische stoffen’ die de chemische industrie gebruikt en loost, zeker als de overheid niet goed weet wat de effecten hiervan zijn voor omwonenden en het milieu. “Er zijn inmiddels heel goede technieken, waardoor je die stoffen helemaal niet meer hoeft te lozen in lucht of water”, zegt Janssen (SP) in een interview met het AD. Hij spreekt van een ‘omslag’, die zowel de chemische industrie, maar ook de overheid, zullen moeten maken. “We gaan niet meer vragen: hoeveel wilt u nog lozen? We willen zo dicht mogelijk bij nul komen. Dat zal niet van vandaag op morgen lukken, maar die kant moeten we op.”

Parasiteren

De koerswijziging zal de nodige financiële offers vergen, beseft Janssen. “Maar wij zijn klaar met bedrijven die alleen maar bezig zijn met winstmaximalisatie en niet denken aan de gevolgen voor de omgeving. Voor bedrijven die zo parasiteren op de samenleving is geen plek meer”, is de gedeputeerde ferm.

Loosstop

De uitspraken van Janssen over een loosstop vinden geen gewillig oor bij de VNCI. Woordvoerder Roderik Potjer spreekt in een reactie in dezelfde krant van ‘utopisch denken’. “Als niet lozen de norm wordt, kun je in heel Nederland de industrie stoppen. In andere landen gaat het lozen gewoon door, via de rivieren komt het dan toch naar Nederland. Je verplaatst het probleem.”

GenX

De provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours staan voor de rechter tegenover elkaar. De provincie wil een verbod op het lozen van de stof GenX opleggen, maar Chemours wil hier niet aan. Janssen heeft geen goed woord over voor de chemiemultinational: “Het is een bedrijf dat elke letter van de wet gebruikt om onder zijn verplichtingen uit te komen. Chemours grijpt alleen maar in als het daartoe wordt gedwongen. Ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op geen enkele manier.”

Zie ook: Een tweede demiwaterplant