windturbine

Deze zomer zal op de Maasvlakte een 12 megawatt-windturbine worden geïnstalleerd. Volgens de producent van de turbine, GE Renewable Energy, is het de krachtigste windturbine ter wereld.

GE gaat de windturbine niet alleen bouwen. De windturbineproducent heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Future Wind, een joint venture bestaande uit monopileproducent SIF Holding Nederland en consultancybureau Pondera Development. Samen gaan ze vijf jaar lang deze offshore installatie op de Maasvlakte testen. Het gaat om een prototype van de Haliade-X 12 MW. Ook is een periode van vijftien jaar overeengekomen voor het onderhoud en de exploitatie.

Typercertificaat

De turbine wordt op land gebouwd omdat die volgens de bouwers dan beter getest kan worden. GE wil de hierbij vergaarde data gebruiken om het Typecertificaat te verkrijgen, wat een belangrijke stap is voor de verkoop van het model die in 2021 van start moet gaan. Op de Maasvlakte zijn de eerste voorbereidingen voor de bouw begonnen. De onderdelen worden vanuit het buitenland aangevoerd. De gondel en de drie 107 meter lange rotorbladen komen vanuit Frankrijk en de master uit Spanje. Deze worden naar Rotterdam verscheept, waar ze worden geassembleerd en geïnstalleerd.

Grootste windturbine

Ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam verwelkomt het proefproject: “Wij zijn er trots op dat GE Renwable Energy en SIF onze haven als testlocatie gebruiken voor de krachtigste offshore windturbine ter wereld. Dit bevestigt de reputatie van de haven als aantrekkelijke partner voor de offshore windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie.” Ook wethouder Arno Bonte is blij dat GE voor Rotterdam heeft gekozen als testlocatie: “In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windparken op zee nodig. Deze grootste windturbine ter wereld kan ons helpen de overgang naar schone energie te versnellen. (Foto: YouTube)

Zie ook: 10MW-windturbine op Tweede Maasvlakte