Navigate

De door het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelde app Navigate wordt door de havens van Gdansk en Sohar omarmd. Ceo Allard Castelein van het havenbedrijf juicht de uitbreiding toe.

Navigate is in 2017 geïntroduceerd. De applicatie bevat een overzicht van alle deepsea- en shortseaverbindingen van 550 havens wereldwijd en koppelt deze aan de beschikbare spoor- en binnenvaartverbindingen. Zo kan de beste vervoersoptie voor een te verladen container worden gekozen. Via de bedrijvengids in de app kan contact met bedrijven worden gelegd, bijvoorbeeld voor het opvragen van offertes. Verder kan met behulp van de ‘empty depot planner’ worden uitgezocht waar lege containers het beste kunnen worden opgehaald en achtergelaten.

Navigate

“De ontwikkeling van deze applicatie en de uitrol ervan naar andere havens, past in onze ambitie om van de Rotterdamse haven de slimste ter wereld te maken”, verklaart ceo Allard Castelein (rechts op de foto) van het Havenbedrijf Rotterdam. “Door het voortouw te nemen in de digitale transformatie, wordt de haven van Rotterdam efficiënter, betrouwbaarder en daarmee concurrerender. Door hierin ook met andere havens samen te werken, wordt het potentieel van digitale oplossingen optimaal benut. Hoe meer havens gebruik gaan maken van Navigate, hoe waardevoller de applicatie wordt.”

Slimmer plannen

Anacin Kum, ceo van Hutchison Ports Sohar, ziet het gebruik van Navigate als ‘een goede eerste stap’ om containervervoer slimmer te plannen. “Met de toevoeging van meer operationele gegevens zal Sohar Navigate een steeds waardevoller hulpmiddel worden om de efficiëntie binnen de toeleveringsketen te verbeteren.” Volgens Lukasz Greinke (links op de foto), voorzitter van de raad van bestuur van de havenautoriteit van Gdansk, zit ‘de genialiteit’ van Navigate in de eenvoud ervan. “Dankzij Navigate kunnen onze klanten sneller dan ooit verbinding leggen met de hele toeleveringsketen, deze verkennen en vergelijkingen maken – en dat is precies wat wij willen bieden.”

Zie ook: Introductie spoor-app OnTrack voor Rotterdamse haven