Flowmeter goed voor technologieprijs

Endress+Hauser heeft met zijn flowmeter Promass Q een prestigieuze technologieprijs gewonnen. Het instrument werd geprezen om zijn ‘uitmuntende meetnauwkeurigheid, ook onder lastige gebruiksomstandigheden’.

De flowmeter is ontwikkeld voor gebruik in de olie- en gas- en voedingsmiddelenindustrie en werkt op basis van Corliolis-krachten. In deze, maar ook andere industriële sectoren, is een hoge mate van meetnauwkeurigheid belangrijk, stelt Endress+Hauser in een persverklaring. Vroeger was hiervoor een ideale omgeving met stabiele procesomstandigheden en homogene media in dezelfde fasetoestand vereist. De door het Zwitserse bedrijf ontwikkelde flowmeter biedt ‘ongeëvenaarde nauwkeurigheid bij het meten van massastroom, volumestroom en dichtheid, zelfs onder wisselende procesomstandigheden’.

Meetfouten compenseren

Het instrument onderscheidt zich met de nieuwe wijze waarop gasvormige media exact kan worden gemeten. Dit valt toe te schrijven aan de Multi-Frequentie Technologie (MFT) voor Coriolis-flowmetingen. Dit systeem kan meetfouten die worden veroorzaakt door gas dat in het medium is binnengedrongen, actief en realtime compenseren. Verder kunnen met het geïntegreerde diagnosesysteem en ‘Heartbeat Technology’ de sensoren, meetleiding en meetelektronica worden gecontroleerd terwijl het proces draait. “Dit garandeert maximale product- en procesveiligheid”, aldus Endress+Hauser.

Flowmeter

Het Zwitserse bedrijf kreeg de eveneens Zwitserse Technology Award medio november uitgereikt. Het Swiss Economic Forum reikt de prijs sinds 2007 uit aan innovatieve technologieprojecten van bedrijven en universiteiten. In totaal mochten zestig deelnemers hun vinding of innovatie aan een jury presenteren. Uit een veld van negen finalisten werd Endress+Hauser met de flowmeter als winnaar gekozen.

Trots

Dr. Martin Anklin is bij Endress+Hauser verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Coriolis-instrumenten in Reinach, bij het kenniscentrum voor flowtechnologie van het bedrijf. Hij is ingenomen met het winnen van de award. “Met de Promass Q zijn we erin geslaagd om geavanceerde technologie, innovatief ontwerp en superieure kwaliteit te combineren in één instrument. We zijn er trots op dat onze inspanningen beloond zijn met de Swiss Technology Award.”

Zie ook: Masterclass safety bij showtruck