Afgelopen maand heeft een team van het Belgische bedrijf Hydrex een reparatie onder water uitgevoerd die voorkwam dat het water drie gaten binnenliep bij een schip in de Rotterdamse haven. Dit schip met een lengte van 192 meter had een olielek. Een zeer snelle reparatie was noodzakelijk.

De operatie werd ter plekke onder water uitgevoerd met een Hydrex flexible mobdock. Het bedrijf, met kantoren in verschillende grote havens die snel ter plekke kunnen zijn, werkt met lichtgewicht apparatuur en gereedschappen.

De operatie startte met een uitgebreide inspectie van buizen die op de gaten in de boeg zouden worden geplaatst. Vervolgens plaatsten de duikers het flexible mobdock systeem rondom de buis. Hiermee stabiliseert het schip zich alsof het in een droogdok ligt zonder daar naar toe te hoeven worden verplaatst. De drie lekken werden onder water gerepareerd wat een enorme tijdsbesparing opleverde, aldus Hydrex.

Nadat het schip was gerepareerd werd er druk gevoerd op de gerepareerde plekken. Geen lekkage was de conclusie. Het mobdock werd verwijderd en de touwen waaraan het schip oorspronkelijk lag werden weer vastgemaakt. Omdat iedere dag dat een schip in reparatie ligt veel geld kost werd er gewerkt door de medewerkers van Hydrex in drie ploegendiensten. Hierdoor was het schip in no time weer klaar om te varen, aldus Hydrex.

Het bedrijf beschikt over eigen werkschepen met hydraulische kranen, duikapparatuur, lieren, up to dat communicatie apparatuur en een controlekamer voor het duiken. Een van deze schepen staat op de foto. Het werkterrein ligt in de Belgische, Britse, Nederlandse en Franse wateren. In de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn de ploegen binnen enkele uren ter plekke, zo stelt het bedrijf.