Basisscan

FERM Rotterdam wil havenbedrijven helpen hun weerbaarheid te vergroten tegen cyberdreiging. Hiervoor gaat het drie diensten aanbieden.

In FERM werken de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de Zeehavenpolitie samen. Het doel van dit programma de afgelopen jaren was om de ‘awareness’ – het bewustzijn – van bedrijven over cyberrisico’s te vergroten.

Weerbaarheid

Inmiddels is het programma toe aan de volgende stap, zegt programmamanager Ward Veltman van FERM. “Van bewustzijn naar weerbaarheid”, aldus Veltman tijdens het online webinar over cybersecurity, dat deze week werd gehouden door SmartPort, FERM, Deltalinqs en TNO. Het doel is cyberveiligheid naar een hoger plan te tillen, en uiteindelijk alle bedrijven in het havengebied ‘resilient’ te maken tegen cyberdreigingen.

Pilot

De komende tijd gaat FERM drie diensten aanbieden om de weerbaarheid te vergroten: een cyberweerbaarheidsscan, het delen van dreigingsinformatie en opleiden/trainen. “Dit zodat we met z’n allen klaar zijn om collectief op incidenten te kunnen reageren”, zegt Veltman. Het afgelopen half jaar zijn de diensten in een pilot aan tien bedrijven aangeboden, zodat er ervaring mee kon worden opgedaan. Veltman roept bedrijven op feedback te geven. Ook zijn ze welkom om informatie op te vragen. Beide kan via deze link.

Zie ook: Aanbesteding vervoersdienst op Tweede Maasvlakte