Feitenvrije meningen

Het is maar goed dat Europoort Kringen, hulde trouwens voor de opfrisbeurt, zich als blad kenmerkt door gedegen feiten. Hoewel het preken voor eigen parochie is, ben ik blij dat zelfs de columnisten in dit blad feiten lijken te gebruiken als basis voor hun oordeel.

Onno de Jong

Door Onno de Jong

Hoe anders lijkt dat soms in de (wereld)politiek te zijn. De machtigste man ter wereld laat via zijn perswoordvoerder daadwerkelijk beweren dat zijn inauguratie de bestbezochte ooit was. Het tafereel deed mij erg denken aan de Irakese minister van informatievoorziening ten tijde van de tweede Irakoorlog die terwijl de tankgranaten achter hem insloegen beweerde dat er geen Amerikanen in Bagdad waren.

En als het dan toch wel heel duidelijk wordt dat er iets niet aan klopt dan kun je het sinds kort aanduiden als ‘alternative facts’. Toen ik dit concept eens rustig zat te overdenken kwam ik tot de conclusie dat ik het ergens best grappig zou vinden om studenten tegen te komen die onder het motto van alternative facts punten komen claimen voor overduidelijk foute antwoorden op tentamens. Gekoppeld aan de wereldpolitiek vind ik het verre van grappig. Politiek gaat over emotie en daarin worden werkelijkheden (natuurlijk is er meer dan zwart en wit) geweld aangedaan. Maar als dat leidt tot het verwijderen van wetenschappelijke informatie die door vrijwel de gehele wereld als waarheid wordt gezien gaat het snel de verkeerde kant op.

Dat een machtswissel in een democratie leidt tot het offline halen van informatie over klimaatverandering is een kwalijke zaak. Toen ik eind jaren negentig op een basisschool in ruraal Zuid-Nederland zat, was in de ietwat gedateerde aardrijkskundeboeken het rapport van de Club van Rome (1972) over milieu en klimaat nog een noviteit, maar anno 2017 kun je toch niet meer studies over klimaatverandering van de site van de Amerikaanse milieudienst verwijderen…

Over de meer economische kant van de eerste dagen van de nieuwe president zullen we het maar niet te veel hebben. Als ik verwijs naar de haven- en maritieme sector in de VS zeg ik hopelijk al genoeg. Feit is dat de Jones Act die vergaande protectionistische maatregelen in de maritieme sector regelt door bijna alle partijen buiten de VS en zelfs sommigen binnen de VS als een obstakel gezien wordt. Een van de goede zaken in vrijhandelsverdrag TTIP zou zijn geweest dat hier aandacht voor zou zijn gekomen. Daar waar het fundament voor TTIP definitief weggevaagd lijkt te zijn is men in de VS ondertussen bezig met het leggen van de fundamenten voor de muur op de grens met Mexico.

Of Trump-stemmers er blij mee zijn is zeer de vraag, indien de muur daadwerkelijk gefinancierd gaat worden uit importheffingen om Mexicaanse producten zal een deel van het assortiment bij de Walmart toch echt een stuk duurder worden. Dichter bij huis beginnen de Britten met het vormgeven van hun toekomstige handelsverhoudingen. Laten we hopen dat Nederland als kleine open economie à la de door Arjen Lubach voorgestelde America First, Netherlands Second campagne dit onderhandelingsspel met de Britten en de Amerikanen een beetje slim speelt. Want voor Buy Dutch en Hire Dutch is Nederland feitelijk toch wel aan de kleine kant…