Facebook laat oog vallen op Nederlandse afdichtingstechniek

Facebook bouwt in Co Meath in Ierland aan haar tweede datacenter buiten de Verenigde Staten. Het complex omvat 31.000 vierkante meter. Het nieuwe datacenter wordt een van de meest geavanceerde en energiezuinige datacentra ter wereld dat voor 100 procent op duurzame energie draait. De modernste server-, opslag- en netwerktechnologie vinden hier hun toepassing.

Voor de afdichting van doorvoeringen werd gekozen voor de afdichtingstechniek van Beele Engineering. Het nieuwe datacenter is ontworpen door adviesbureau Cundall dat gespecialiseerd is in engineering, design en duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving. De ervaringen die het bedrijf in de watersector had opgedaan met producten van Beele Engineering waren voor Cundall aanleiding om voor deze nieuwbouw het NOFIRNO-systeem van Beele Engineering voor te stellen.

Met dit systeem worden alle kabelinvoeren en kabeldoorvoeringen in het datacenter betrouwbaar en veilig afgedicht en beschermd tegen water en brand. In totaal gaat het om zo’n 4.000 openingen die moeten worden afgedicht. De feitelijke bouwactiviteiten worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Mace dat voor de afdichtingswerkzaamheden nauw samenwerkt met een hierin gespecialiseerd bedrijf. Om de realisatietijd zo kort mogelijk te houden, verzorgde Beele Engineering op locatie training en ondersteuning.

De keuze van Facebook voor het NOFIRNO-systeem benadrukt nog eens het belang van vernieuwing door onderzoek, ontwikkeling en testen. Beele Engineerings laboratoria, het eigen brandlab en een internationaal team van engineers maken dat niet alleen mogelijk, maar onderstrepen ook dat het bedrijf uit Aalten er niet voor schroomt om in nieuwe technologie te investeren.