Hydrocracker

Minister Eric Wiebes en Bryan Milton van ExxonMobil hebben de nieuwe hydrocracker in gebruik genomen bij de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam. De bouw ervan vergde een bedrag van een miljard euro.

Dankzij de hydrocracker kan ExxonMobil een nieuw productassortiment voeren. Ook verbetert het de efficiency van de raffinaderij. Dit alles vormt de basis voor een betere strategische positie, aldus het bedrijf.

Energie-efficiënt

“Deze investering van een miljard euro toont aan hoezeer ExxonMobil zich inzet voor de Europese markt”, verklaart ceo Jan Michielsen van ExxonMobil Benelux. “Met de nieuwe installatie kunnen we voorzien in de vraag naar hoogwaardige basisoliën voor smeermiddelen en diesel met een uiterst laag zwavelgehalte, terwijl tegelijkertijd de energie-efficiëntie van de raffinaderij met vijf procent verder wordt verbeterd. We creëren hiermee ook nieuwe, hoogwaardige banen. Samen met alle voorgaande investeringen maakt dit de raffinaderij tot een van de meest geavanceerde en energie-efficiënte raffinaderijen ter wereld.”

Hydrocracker

De inhuldigingsceremonie had plaats op een schip in de petroleumhaven, met uitzicht op de fonkelnieuwe installatie. Onder meer Allard Castelein, ceo van het Havenbedrijf Rotterdam, en een hoge afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade woonden de ceremonie bij. Minister Eric Wiebes en Bryan Milton, president van ExxonMobil Fuels & Lubricants, verrichtten de officiële openingshandeling. Wiebes: “Het is goed om te zien dat ExxonMobil belangrijke stappen zet in het verduurzamen van hun producten en processen. Zo verminderen we de CO2-uitstoot. Deze investering van ExxonMobil in het energie-efficiënter maken van hun raffinaderij laat zien dat internationale bedrijven Nederland als veelbelovende vestigingslocatie zien om te verduurzamen. Daarmee kunnen we een koppositie innemen in de wereldwijde energietransitie.”

Zie ook: Uitbreiding raffinaderij ExxonMobil van start gegaan