Drijvend zonnepark

In het waterbekken van haar productielocatie in Kralingen heeft Evides Waterbedrijf een drijvend zonnepark geopend. De 4.787 zonnepanelen draaien mee met de zon.

Het zonnepark meet één hectare en is geleverd door Floating Solar, waarmee Evides samenwerkt. Dit bedrijf financiert, plaatst en beheert de zonnepanelen. Evides is afnemer van de zonnestroom die er wordt opgewekt. De 4.787 zonnepanelen zijn goed voor een jaaropbrengst van meer dan 2 miljoen kWh aan energie. Dit staat ongeveer gelijk aan het jaarlijks verbruik van 650 huishoudens.

Uniek in Europa

“Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut”, verklaart Kees-Jan van der Geer van Floating Solar. “Het meedraaien gebeurt met lieren. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie. De omvang van zo’n zonnepark is vooralsnog uniek in Europa.” 

Drijvend zonnepark

Voorwaarde voor Evides om met dit project te starten, was dat het zonnepark geen impact heeft op de waterkwaliteit in het bekken. Dat is gevuld met voorgezuiverd rivierwater, dat Evides gebruikt voor de productie van drinkwater. Tussen het waterbekken en het hoofdkantoor van Evides ligt nog een halve hectare aan zonnepanelen. “Het geheel is het zichtbare en meetbare resultaat van de bijdrage van Evides aan de energietransitie”, aldus Evides-directeur Annette Ottolini. Het bedrijf zegt te bekijken welke spaarbekkens nog meer geschikt zijn voor de aanleg van een zonnepark.

Zie ook: Testcentrum voor zonnepanelen in de Rotterdamse haven