Europort bewijst zich als maritieme ‘business hub’

De eerder deze maand gehouden maritieme vakbeurs Europort heeft een kleine 27.000 bezoekers uit 93 landen getrokken. Dit laat organisator Rotterdam Ahoy weten.

Dit bezoekersaantal, gevoegd met de deals en partnerships die op Europort zijn gesloten, maken duidelijk dat Europort een belangrijke ‘business hub’ is voor de internationale maritieme industrie, stelt Ahoy in het slotbericht van de vakbeurs.

1.100 exposanten

Europort werd van 7 tot en met 10 november in Ahoy gehouden. Op de vakbeurs waren 1.100 exposanten te zien, afkomstig uit 42 landen. Daarnaast bevatte het beursprogramma veertig side-events met congressen, masterclasses en netwerkbijeenkomsten.

Primeurs

De vakbeurs bevatte dit jaar een aantal primeurs. Zo reikte de Amerikaanse kustwacht er voor het eerst de Automated Mutual Assistance Vessel Rescue (AMVER) Awards uit. Dit zette Rotterdam op de kaart als gastheer van een prestigieus evenement, aldus Ahoy. Ook nieuw was de ontbijtsessie georganiseerd door Koninklijke BLN-Schuttevaer. Hierbij werd een visie voor het transport over de binnenwateren gepresenteerd.

Mini-symposium

Een andere onderdeel van het beursprogramma was een minisymposium over het vervangingsprogramma van de Koninklijke Marine. Dit werd georganiseerd door Netherlands Maritime Technology (NMT). Deelnemers aan deze bijeenkomst spraken over de markt voor het bouwen van fregatten, mijnenjagers en duikboten.

De Koninklijke Vereniging van Reders (KVNR) hield op Europort zijn ‘Shopowners Lounge’. Een sessie die volgens Ahoy aantoont dat de vakbeurs ‘een essentiele ontmoetingsplek is voor maritieme zaken’.

Opdracht Damen

Ook was een aantal noviteiten te zien op het evenement, zoals de nieuwe multi-motor-optimalisator van Caterpillar Marine. Ook toonde het bedrijf zijn nieuwe aandrijf-, automatiserings- en stuurhuttechnologie voor sleepboten. Damen tekende op Europort een contract met het Iraanse bedrijf Arvandan Shipbuilding. De Nederlandse scheepsbouwer gaat twee offshore schepen voor de Iraniër bouwen.

Ahoy Rotterdam heeft al bekendgemaakt wanneer de volgende editie van Europort plaatsvindt. Dit zal zijn van 5 tot en met 8 november in 2019.

Zie ook: Complexe uitdagingen zeescheepvaart