Ergonomische ondersteuning voor steigerbouwers

Bilfinger Industrial Services test een apparaat dat steigerbouwers en schilders ergonomische ondersteuning biedt. Het is een niet-aangedreven exoskeleton voor het bovenlichaam, dat werkzaamheden verlicht waarbij armen en benen intensief worden gebruikt.

‘SkelEx’ heet deze vinding, die is bedacht door Gaurav Genani. Hij is afkomstig uit India en studeerde aan de TU Delft. Inmiddels is hij met zijn bedrijf in het Innovation Dock op RDM Rotterdam gevestigd. Daar test en optimaliseert hij zijn prototype. Bij de ontwikkeling van het systeem staat bij hem het idee centraal om mensen op een nieuwe manier te kunnen laten werken. “Als je echt begrijpt waartoe een mens wel en niet toe in staat is, pas dan kan je iets ontwikkelen om hem te ondersteunen”, zegt Genani hierover op de website van het Havenbedrijf Rotterdam.

Ergonomische ondersteuning

SkelEx wordt nu door Bilfinger Industrial Services getest. “In samenwerking met start-up SkelEx ontwikkelen wij een middel dat ergonomische ondersteuning biedt aan mensen die fysiek zwaar werk doen: het exoskelet. Onze medewerkers doen tientallen jaren lichamelijk zwaar werk, waardoor zij last kunnen krijgen van fysieke klachten. Het exoskelet kan een belangrijke rol spelen in het reduceren van deze klachten en dus in het duurzaam inzetbaar houden van mensen die lichamelijk zwaar werk doen”, licht directeur business & product development Bastiaan Spoelstra van Bilfinger de pilot toe.

Zie ook: Magneten verankeren de steiger