Technisch defect

De energiecentrale van Engie op de Maasvlakte komt mogelijk in nieuwe handen. De huidige eigenaar overweegt een verkoop.

Algemeen directeur Isabelle Kocher van Engie heeft in een interview met de Franse krant Le Monde aangegeven de verkoop van de Nederlandse energiecentrale te onderzoeken. Tegen het FD bevestigt een woordvoerder van de energiemaatschappij dat ‘er nu een verkoopproces loopt’, zonder daarbij verdere details prijs te geven. Een Amerikaans persbureau meldt dat het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone in de markt zou zijn om de energiecentrale over te nemen. Naast de energiecentrale op de Maasvlakte zou Engie ook drie energiecentrales in Duitsland willen afstoten. Alle vier draaien op kolen.

Deelname Engie

Recent maakte het energiebedrijf bekend deel te nemen aan het Arbaheat-project, waaraan ook TNO, de Vrije Universiteit Brussel en de Noorse Universiteit van Bergen meedoen. Door een installatie bij de kolencentrale van Engie te plaatsen die biomassa met stoom voorbehandelt, kunnen speciale biomassapellets worden geproduceerd die vergelijkbaar zijn met kolen. Want in vergelijking met ‘gewone’ biomassapellets zijn deze stoompellets meer waterafstotend. Ook hebben ze een hogere energiedichtheid en ‘bijna dezelfde’ verbrandingseigenschappen als kolen, aldus de energieproducent. “Hierdoor kunnen zij relatief gemakkelijk toegepast worden in een bestaande kolencentrale, wat de ombouwkosten van een kolencentrale naar een biomassagestookte centrale aanzienlijk verlaagt.” (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Maken stoompellets het verschil?