Rotterdam Port Fund stapt in energieopslag

Rotterdam Port Fund investeert in een technologiebedrijf dat energieopslagsystemen ontwikkelt. EST-Floattech, zoals het heet, maakt volledig elektrische en hybride maritieme toepassingen.

De hybride energieopslagsystemen worden gebruikt in combinatie met diesel- of LNG-motoren. Het gebruik ervan levert zowel milieuvoordelen – minder NOX- en CO2-uitstoot – als kostenbesparingen op. Ook wordt het geluid verminderd. De batterijsystemen worden gebruikt in nieuwe elektrische ‘multipurpose’ schepen van Rijkswaterstaat en elektrisch aangedreven graafmachines. EST-Floattech is in 2009 opgericht. Het maakt sinds vier jaar onderdeel uit Ponooc. Dit is een aan de Pon Groep gelieerd investeringsfonds. Volgens Rotterdam Port Fund is het wereldwijd  één van de leidende partijen op het gebied van energieopslagsystemen in de maritieme sector. De batterijsystemen zijn gebaseerd op de Li‐NMC celtechnologie, beschikken over ‘een zeer hoog veiligheidsniveau’ en typegoedkeuring door DNV‐GL.

Energieopslagsystemen

Trond Skaufel van EST-Floattech is ingenomen met de deelname van Rotterdam Port Fund in zijn bedrijf. “Dit biedt ons vooral toegang tot een geweldig havengerelateerd netwerk. Onze energieopslagsystemen kunnen niet alleen schepen worden toegepast, maar bijvoorbeeld ook in havenkranen en vrachtwagens. De milieuvoordelen zijn, juist ook in stedelijk gebied vlakbij havens van groot belang. Op dit moment kijken wij ook naar het opslaan en hergebruiken van energie die vrijkomt bij bijvoorbeeld de activiteiten van kranen. Verder volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van walstroom. Voor wat betreft technologie zijn wij complementair aan sommige bedrijven in het netwerk van het Rotterdam Port Fund. Andersom biedt ook het netwerk van de Pon Groep aanknopingspunten voor de maritieme en havengerelateerde industrie.”

Digitaal platform

“Batterijsystemen gaan een wezenlijke bijdrage leveren aan de energietransitie in de maritieme sector”, verwacht Bastiaan van der Knaap van Rotterdam Port Fund. “Wij zijn ervan overtuigd dat EST‐Floattech zeer goed gepositioneerd is om hierbij een sleutelrol te vervullen en zien ernaar uit om als Rotterdam Port Fund onze bijdrage te leveren, in samenwerking met het management en Ponooc.” Rotterdam Port Fund investeert in bedrijven met havengerelateerde activiteiten, waarvoor het ‘aantrekkelijke marktvooruitzichten’ in het verschiet ziet liggen. Onlangs investeerde het in Tagpoint Training, dat een digitaal platform voor veiligheidstrainingen heeft ontwikkeld, en Magnetic, een Rotterdams technologiebedrijf dat een innovatieve magneetverankering op de markt heeft gebracht.

Zie ook: Exploitatiefocus remt haveninnovatie