Technisch defect

Engie verkoopt haar energiecentrale in de Rotterdamse haven aan Riverstone. Dit Amerikaanse investeringsfonds neemt nog meer energiecentrales van Engie over.

Beide partijen hebben de verkoop vorige week wereldkundig gemaakt, zonder hierbij financiële details te delen. Wel maakt Engie bekend dat haar geconsolideerde schuld dankzij de verkoop met circa 200 miljoen euro vermindert. “De verkoop van deze centrales is volledig in overeenstemming met de strategie om wereldwijd leider te zijn in de CO2-vrije transitie”, laat algemeen directeur Isabelle Kocher van Engie weten.

Amerikaans investeringsfonds

De energiecentrale op de Maasvlakte draait op kolen en is drie jaar geleden in bedrijf genomen. Engie investeerde anderhalf miljard euro in de bouw van de centrale. Begin dit jaar liet het weten een koper te zoeken voor de energiecentrale. Riverstone werd toen al genoemd als een mogelijk geïnteresseerde partij.

Meer centrales

De overname door Riverstone zal in de tweede helft van dit jaar zijn beslag krijgen. Het neemt tegelijkertijd twee energiecentrales in Duitsland over en een belang van 50 procent in een, eveneens relatief nieuwe, kolencentrale in Willemshaven.

Arbaheat

Met de energiecentrale in Rotterdam neemt Engie deel aan het Arbaheat-project, waaraan ook TNO, de Vrije Universiteit Brussel en de Noorse Universiteit van Bergen meedoen. Door een installatie bij de kolencentrale van Engie te plaatsen die biomassa met stoom voorbehandelt, kunnen speciale biomassapellets worden geproduceerd die vergelijkbaar zijn met kolen. Want in vergelijking met ‘gewone’ biomassapellets zijn deze stoompellets meer waterafstotend. Ook hebben ze een hogere energiedichtheid en ‘bijna dezelfde’ verbrandingseigenschappen als kolen, aldus de energieproducent. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Engie onderzoekt verkoop energiecentrale